[...] żółtko jest w całości, otoczone błonką zabezpieczającą zawartość przed dostępem powietrza, a zatem i tlenu?... Po drugie, to właśnie lecytyna sprawia, że najpierw ścina się białko jaja, później żółtko. Lecytyna podnosi temperaturę denaturacji (ścinania) białek - daje to różnicę 5-ciu stopni Celsjusza. Czyli - dopóki żółtko pozostaje płynne - [...]
[...] białka sojowego uzyskał tą samą wartość 1 na międzynarodowej skali wartości biologicznej białek PDCAAS (protein digestibility-corrected amino acid score) co kazeina czy białko jaja. Jednakże istotną różnicę stanowi niski iloraz lizyny do argininy, co oznacza, że białko sojowe obfituje w argininę - aminokwas korzystnie wpływający m.in. na [...]
Ziołowa kuracja odchudzająca Wiele ziół może być pomocnych w odchudzaniu. Jednak stosowanie ich powinno być ustalane indywidualnie i kontynuowane przez 3 miesiące, Z ziół mogą korzystać też osoby po operacji woreczka żółciowego, z chorą wątrobą, tarczycą, sercem, z cukrzycą, anemią i wrzodami żołądka. Codziennie rano i wieczorem wypijamy ciepły [...]
[...] mozesz jeść pełno innych rzeczy:-) Twaróg nie ma żadnych właściwości które wpływają na organizm podczas snu :-) np. na kolację jajka, rybę, mięso, orzechy czyli tłuszcz+białko :-) musisz tak rozłożyć posiłki, żebyś w KAŻDYM miała białko+tłuszcz+węgle :-) rozłóż sobie te 100g makarony na kilka posiłków :-) a tak w ogóle 100g makaronu suchego [...]
jak na 15lat to jestem po wrazeniem, bo dieta nawet ok 70g Nestle Fitnes/XXg Płatki owsiane górskie (1st opcja) 6g / 56g / 1g <==== PLATKI OWSIANE LEPSZE, 200ml Mleko 3,2% / 0,5% 6g / 6g / 10g BRAKUJE MI TUTAJ 20g BIAŁKA, 8g WW i 3g TŁUSZCZY ktore troszke tutaj przeszkadzaja bo planowalem dac jajko.( ser chudy odpada , jest nizej ).<==== [...]
[...] z czystego białka kurzego. Białko jaja zawiera bowiem substancję zwaną awidyną, która wiąże witaminę H i tym samym ją dezaktywuje. Awidyna traci swoje właściwości, kiedy białko zostanie podgrzane. Kwas foliowy (Folacyna) Funkcje: Kwas foliowy, czyli Folacyna, uczestniczy w tworzeniu kwasów nukleinowych DNA i RNA, syntezie aminokwasów, puryn, [...]
Jajo: JAKA FORMA? Najlżej trawione, najlepie przyswajane sa jajka gotowane na miękko. Lekkostrawna jest równiez jajecznica gotowana na parze. Jajka gotowane powyżej 10 minut są cięzej strawne, a oprócz tego takie gotowanie powoduje starty witamin oraz obniża ich wartośc odżywczą (nawet o ok. 40%). Na skutek tak długiego gotowania wokół żółtka [...]
Jesli nie wiesz ze białko jaja pod wplywem smazenia traci wartosc biologiczna to zycze Ci dalekiej drogi w zyciu <lol> ,,Denaturacja białka - zmiany w III- i IV-rzędowej strukturze białka natywnego, które prowadzą do utraty aktywności biologicznej lub innej indywidualnej cechy charakterystycznej przy zachowaniu jego struktury [...]
[...] Standardowo w diecie optymalnie dla osoby aktywnej fizycznie - biorąc pod uwagę też dłuższą perspektywę - sprawdza się do ~30% udziału białka w diecie (na dietach wysoko białkowych). Większe ilości mogą w dłuższej perspektywie wpłynąć negatywnie na wydolność poszczególnych narządów - głównie wątroby i nerek, które muszą wydalać produkty [...]
[...] przeprowadzono badania które rzuciły trochę więcej światła na ten temat i wykazano ze mężczyźni z większą ilością witaminy D mają wyższy poziom testosteronu i niższy SHBG (białko wiążące testosteron we krwi, zmniejszając tym samym jego dostępność dla receptorów androgenowych) Tym samym witamina D wydaje się wpływać pozytywnie na zwiększenie [...]
[...] - pyszny, naturalny smak gwarantowany przez duże kawałki prawdziwych owoców. ACTIVITA Massive Gainer PLUS to ulepszona wersja doskonałej odżywki o wyższej od poprzednika białkowości (aż 30g. w porcji). Zawiera kompozycję najwyższej jakości koncentratu białka serwatki (WPC), albuminy jaja oraz długołańcuchowych węglowodanów o zróżnicowanym [...]
[...] W myśl zasady od szczegółu do ogółu, aby zrozumieć jak glutamina może wspomóc nas w uprawianiu sportu, najpierw musimy poznać mechanizmy jej działania na organizm. Każde białko, jak prawie wszystkie struktury żywego organizmu ma określony czas „życia”, po którym ulega degradacji, a na jego miejsce syntetyzowane jest nowe, [...]
WITAM I WESOŁYCH ŚWIĄT W pewien Lany Poniedziałek przeglądając sobie neta W Moje Oczy Wpadł Konkursik ...Patrze ... Widzę -Na Mnie Czeka Nastrój Wielkanocny Miałem ,Czytam Patrzę Niedowierzam Suplementy Można Wygrać ... Activlaba ! - Ale Heca !!! Więc Tak Prędko Do Roboty ,Wziąłem Sie Jak Dnia Żadnego Koszyk Pełen Suplementów Zapełniłem Mój [...]
Dzieki za linki. To co udalo mi sie wynotowac z tamtych tematow: Jajka - rano na śniadanie Mięsa i ryby - w ciągu dnia i okołotreningowo Twaróg - tylko wieczorem. OK, postarałem się to zastosować tworzac nowa diete Nie tylko kurczak jest źródłem białka. Mięso czerwone ma duże lepsze właściwości.Nie zapominaj o tłustych rybach morskich, one poza [...]
Obejrzyj sobie dzienniki innych osób. 1700 to nie problem. Wrzucasz zdrowe źródła tłuszczu. Białko podbijasz mięskiem, ew na kolacje twarożek (kazeina zawarta w serze jest wolnowchłaniająca), ale z nim ostrożnie, idealna na kolację). Węgle to owoce (przy redukcji mało wskazane), wszelkiego rodzaju kasze, ryż. No i strączkowe to i tak w większości [...]
czyli przed bieganiem moge zjesc tylko bialko np piers z kurczaka, czy rybe? I propo tego kurczaka jesli smaze go na teflonie to czy traci jakies wlasciwosci jesli np go przypieke na taka troche "skorupke" czy raczej nie powinno sie tak robic? aha i jesli moje snaidanie to kromka chleba pelnoziarnistego + bialko jajko+warzywa+orzechy [...]
Rano, wstaje kolo 7.30 i jem platki sniadaniowe (Kellogs albo musli) ze szklanka mleka. Czasami, gdy zapomne kupic platki, to zjadam poprostu rogala frnacuskiego (croissant), ktory ma 430 kcal i zawiera sporo weglowodanow i tluszczy... jesli platki to owsiane, sa o wiele mniej przetworzone niz jakies kukurydziane i inne syfy platki z samym [...]
[...] wysokiej jakości składniki. Ziarno konopne łuskane lub niełuskane zapewnia: • wszystkie potrzebne aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe (Omega 3,6 i 9) • łatwostrawne białko wysokiej jakości (lepsze niż sojowe) – ok. 35% zawartości nasion • w oleju konopnym 75-95 % nienasyconych kwasów tłuszczowych we właściwych proporcjach dla ludzkiego [...]
Staraj się dawać pełnowartosciowe białko czyli mięso jajka ryba. Nawet pokuś się raz w tygodniu o jakąś wołowinę ma dobre właściwości, kotlety sojowe nie zawierają pełnowartościowych. Jeżeli chodzi o posiłek nr 3 i 4 to możesz je dublować- czyli przyrządzać dwa posiłki za jednym razem, ja tak robie i trochę czasu sie oszczędza. I kup urządzenie do [...]